Julkaistu: 24. lokakuuta 2020 (päivitetty: 22.06.2021)

Arvostelussa American Express Platinum

American Express Platinum eli Platina Amex on yksi parhaimmista Suomessa saatavilla olevista maksuaikakorteista, jos yrityksen omaa markkinointia on uskominen. American Expressin valikoimassa on toki vieläkin parempi kortti, Centurion, mutta tämän kortin saa vain erittäin varakkaat ihmiset ja hekin vain kutsusta. Amex Platinum onkin käytännössä parhain Amex-kortti, jonka tavallinen kuluttaja voi itselleen anoa.

American Express Platinum on premium-kortti, jonka voi päätellä jo pelkästä hinnasta: 720 euroa / vuosi. Samaan aikaan markkinoilla on huomattava määrä ilmaisia tai edullisia hyviä luottokortteja, joten asiakkaalla on oikeus odottaa saavansa 720 eurolle paljon vastinetta. Tilasimme itsellemme American Express Platinum -kortin 3 kuukauden ilmaisella kampanjajaksolla ja kerromme tässä arvostelussa kokemuksistamme.

Amex-kortin hakeminen

Kaikkia Amex-kortteja voi anoa American Expressin omien kotisivujen kautta. Tuloraja yleisimmille Amex-korteille on 20 000 euroa vuodessa. Tätä ei mainita kotisivuilla, mutta saimme sen selville asiakaspalvelun kautta. Toki kortin saamiseen vaikuttaa moni muukin asia, joten myöntöpäätös tehdään aina asiakaskohtaisesti.

Kokemuksemme hakuprosessista

Haimme platinum-korttia Amexin omien kotisivujen kautta. Valitettavasti hakuprosessi oli buginen ja ongelmallinen. Järjestelmälle ei esimerkiksi kelvannut henkilötunnus, jos sen tarkistusmerkki oli kirjoitettu pienellä kirjaimella. Hakemus epäonnistui tällöin vasta vahvistusvaiheessa epätarkkaan virheilmoitukseen. Hakemuksessa ei myöskään päässyt eteenpäin ennen kuin oli antanut edellisen Amex-kortin tiedot. Näitä tietoja ei kuitenkaan saanut mistään, sillä American Express oli edellisen kortin irtisanomisen yhteydessä pyytänyt hävittämään kortin. Toisin sanoen ainoa tapa päästä hakemuksessa tämän kohdan yli oli kertoa virheellisesti, ettei ole ollut korttia lähiaikoina.

Tämänkaltaiset pienet virheet ovat monessa järjestelmässä tavanomaisia, mutta voisi olettaa, että premium-maksuaikakorttia tarjoavan yrityksen tietojärjestelmät olisivat huipputasoa. Ne näyttävät kuitenkin olevan vaatimatonta keskitasoa.

American Express lienee nyt jo korjannut ongelmat, sillä yrityksen webbisivut ovat uudistuneet.

American Express -edut

Kun Platina Amex -kortin vuosimaksu lähenee 1000 euroa, tulee kortissa olla monia ja laadukkaita rahanarvoisia etuja. Listaamme kortin tärkeimmät edut ja mielipiteemme niistä.

Priority Pass eli lentoasemien lounget

Kortin paras etu on ehdottomasti ilmainen Priority Pass -jäsenyys. Priority Pass on lentoasemien lounge-ohjelma, jonka jäsenet pääsevät kuluitta yli 1300 lentokenttä-loungeen ympäri maailman. Esimerkiksi Helsingin lentoasemalla Priority Pass -loungeja on 2 kappaletta. Loungeissa on saatavilla ruokaa, juomaa ja rauhallista odotustilaa ilman lisämaksuja.

Fly Inn -ravintola
Helsingin lentoaseman Fly Inn -ravintolassa voi nauttia buffetin Priority Pass -kortilla.

Tutustu artikkeliin Helsingin lentoaseman loungeista.

Priority Passin voi ostaa myös rahalla, jolloin sen hinta on 399 euroa vuodessa. Platinumin mukana tuleva Priority Pass on kuitenkin selvästi parempi, sillä se oikeuttaa kortinhaltijan lisäksi myös kortinhaltijan vieraan sisään loungeen. Rahalla ostettu Priority Pass Prestige oikeuttaa loungeen vain kortinhaltijan, ja vieraasta tulee maksaa 28 euroa / käynti.

Aspire Lounge Kööpenhaminassa
Aspire Loungessa Kööpenhaminan lentoasemalla on helppo rentoutua ennen lentoa.

Koska American Express Platinum -kortin mukana voi tilata veloituksettoman rinnakkaiskortin, saa myös rinnakkaiskortin haltija veloituksettoman Priority Passin. Näin ollen yhdellä kuukausimaksulla molemmat perheen aikuiset saavat Priority Passin. Perheen muille jäsenille voi tilata veloituksettomat American Express Gold -kortit. Näihin ei kuitenkaan sisälly kyseisiin kortteihin normaalisti kuuluva suppeampi Priority Pass neljällä ilmaisella lounge-vierailulla. Asiaa ei ole selkeästi ilmoitettu markkinointimateriaalissa, ja saimmekin asian tietoomme lukijamme kautta.

Ilmaiset Priority Passit ovat rahallisesti merkittävä etu varsinkin, jos etu käytetään täysimääräisesti. Priority Pass -korttien markkina-arvo on tällöin huomattavasti suurempi kuin Amex Platinum -kortin vuosimaksu. Sen sijaan, jos pääkortin haltija ei tilaa rinnakkaiskortteja ja käyttää Priority Passia lähinnä yksin, ei ilmainen Priority Pass anna yksistään riittävää vastinetta Amex Platinumin kuukausimaksulle.

Hotelliedut

American Express Platinumin jäsenet pääsevät usean hotelliketjun bonusohjelmissa suoraan paremmalle tasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa hotelliasumisten yhteydessä mahdollisesti parempilaatuisia huoneita, pieniä lisäetuja kuten tervetuliaisjuomia ja yleensä suurempaa bonuspistekertymää.

Nämä hotelliketjut ovat yleensä kalliita ja budjettimatkailija harvoin yöpyy kyseisissä ketjuissa. Sen sijaan, jos normaalistikin yöpyy arvostettujen ketjujen hotelleissa työ- tai vapaa-ajan matkalla, on tämä etu rahan arvoinen.

American Expressin yhteistyöhotelliohjelmia ovat mm. seuraavat: Radisson Rewards, Hilton Honors, Melia Rewards, Shangri-La Golden Circle, Starwood Preferred Guest.

Membership Rewards

American Expresillä on oma bonusohjelmansa: Membership Rewards. Yhtä käytettyä euroa kohti saa 1 bonuspisteen Platinum-kortilla. Aiemmin pisteitä sai 50% enemmän. Edullisemmalla Gold-kortilla pisteitä ansaitsisi saman 1 kappaleen euroa kohden. Pisteet voi siirtää esimerkiksi hotellien tai lentoyhtiöiden bonusohjelmiin tai käyttää suoraan Amexin kautta rahana kumppanipalveluissa tehtyihin ostoihin. Tuhannen pisteen arvo Amexin oman laskennan mukaan on 5 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että bonuksen määrä on noin 0,5 prosenttia ostoista. Prosentti voi olla kuitenkin huomattavasti suurempi, jos pisteet siirtää esimerkiksi lentoyhtiöiden bonusohjelmiin, ja ne osaa käyttää sen jälkeen mahdollisimman järkevästi. Pisteet voi siirtää esimerkiksi SAS:n Eurobonus- tai Finnair Plus-ohjelmaan. Valitettavasti siirtosuhde on huono, ja huonossa tapauksessa ja ilman hyvää osaamista siirrossa saattaa jopa menettää osan pisteiden arvosta.

Muut edut

Platinum-kortti tarjoaa myös muita etuja, mutta niiden rahallinen ja käytännön arvo on mielestämme pieni.

  • Helsingin lentoasemalla pääsee Fast Track -turvatarkastukseen, jolla matkantekoa nopeuttaa noin 5 minuuttia.
  • Hertz- ja Avis-vuokraamoissa pääsee korkeammalle kanta-asiakastasolle. Harvoin autoa vuokraavalle etu on pieni ja kyseiset vuokraamot eivät yleensä ole edullisia.
  • Kortissa on täydentävä matkavakuutus, jos matkasta on maksanut 75 prosenttia kortilla. Monessa ilmaisessakin luottokortissa on vastaavantyyppinen vakuutus, joten tämä ei ole merkittävä etu.
  • American Express mainostaa kutsuvansa Platinum-asiakkaita erityisiin tapahtumiin. Meitä ei kuitenkaan kutsuttu jäsenyytemme aikana minnekään.

Käytännössä Priority Pass ja hotelliedut ovat ainoita rahallisesti merkittäviä etuja. Muut edut ovat mielestämme lisätäytettä, joilla ei ole suurta arvoa. Vastaavia etuja saattaa saada muiden korttien kautta ilmaiseksikin. Mainittakoon, että esimerkiksi Norwegian tarjoaa kuluitta hyvää kanta-asiakastasoa Avis-autovuokraamoissa.

American Express Platinum -kortin matkavakuutuskaan ei ole täysin ongelmaton. Matkustuskuluista tulee maksaa 75% kortilla, mikä saattaa olla toisinaan hankalaa. American Express -korttia ei hyväksytä kaikkialla maksutapana, ja usein sen käytöstä peritään palvelumaksu, jota Visa- tai Mastercard-kortin käyttäjiltä ei veloiteta. Tällöin ilmainen matkavakuutus tuottaa lisäkuluja.

Lue artikkeli matkavakuutuksista.

Vastaavat edut Amerikassa

Priority Pass -etua lukuun ottamatta American Express Platinumin edut Suomessa tuntuvat vaatimattomille. Onkin silmiä avaavaa verrata kortin etuja toisessa maassa myönnettyyn American Express Platinum-korttiin. Suoritimme vertailun amerikkalaiseen versioon.

Amerikassa American Express Platinum -kortin vuoksimaksu on vain 550 dollaria (495 euroa) eli kortti on huomattavasti halvempi kuin Suomessa. Tervetuliaisbonuksena saa 60 000 bonuspistettä, jonka arvo on vähintään 300 euroa. Lisäksi kortissa on joukko etuja, joita Suomessa ei saa.

Esimerkiksi kortinhaltijat voivat käyttää Uberia veloituksetta 15 dollarin edestä joka kuukausi ja joulukuussa 20 lisädollarin edestä.

Kortinhaltijat saavat 200 dollaria krediittejä, joita voi käyttää valittujen lentoyhtiöiden lisämaksuihin.

Tiettyjen lentoyhtiöiden ja hotellien varaamisesta saa lisäksi 5-kertaiset pisteet normaaliin verrattuna.

Näiden etujen lisäksi amerikkalaisella kortilla on joukko etuja, joista suomalaiset selvästi kalliimman kortin haltijat voivat vain uneksia.

Keille American Express Platinum sopii?

American Express Platinum -kortti on tarkoitettu useasti työn puolesta tai vapaa-ajalla matkustavalle. Rinnakkaiskortteineen kortti sopii erityisesti perheille, jotka matkustavat paljon ja majoittuvat laadukkaissa hotelleissa.

Kortti sopii huonoiten yksin korttia käyttävälle muutaman kerran vuodessa matkustavalle. Tällöin kortin vuosimaksu on huomattavasti korkeampi kuin kortin etujen arvot.

Vaihtoehtoisia luottokortteja

American Expressiä ei kannata hakea pelkästään lounge-edun vuoksi, jos loungeja aikoo käyttää yksin vain muutamia kertoja vuodessa. Loungeihin on lukuisia edullisia tapoja päästä sisään, ja niihin voi tutustua esimerkiksi Finnoy Travelin lounge -artikkelin kautta.

Suosittelemme lukemaan artikkelin matkailijan luottokorteista.

Amexin käytön lisämaksut

Vaikka American Express Platinum on premium-maksukortti, se ei suinkaan kelpaa kaikissa liikkeissä. Kortin rinnalle tarvitsee hankkia perinteinen Visa- tai Mastercard-kortti. Mm. Lidl ei Suomessa kelpuuta American Express -kortteja.

Internetissä American Express -kortti kelpaa suuressa osassa palveluita. Melko säännöllisesti kortin käytöstä joutuu kuitenkin maksamaan lisämaksun. Lisämaksu on lähes aina suurempi kuin tapahtumasta ansaittu Membership Rewards -pisteiden arvo. Tämän vuoksi American Express -kortilla ei kannata tavanomaisesti maksaa, koska kokonaishinta tulee sillon kalliimmaksi.

Onko kortti hintansa arvoinen?

Amerikkalaisilla eduilla Amex Platinum -kortti olisi ehdottomasti hintansa arvoinen. Suomalaisen kortin eduilla ja hinnalla kortti saattaa olla hintansa arvoinen, mutta suurelle osalle kortti ei anna riittävää hyötyä. Ennen kortin hakemista kannattaa laskea etujen vuosiarvo ja arvioida, ylittääkö se kortin vuoksimaksun. Jos näin ei ole, korttia ei kannata edes hakea.

Arviomme American Express Platinum-kortista

American Express Platinum on joillekin hyvä premium-maksuaikakortti, jossa on useita loistavia ominaisuuksia. Mutta koska kortti on ylihinnoiteltua, arvioimme sen vain 3 tähden kortiksi kategoriassaan.

Amex Platinum -tarjous: 50 000 tervetuliaispistettä

American Expressillä on 31.8.2021 saakka tarjous, jolla uuden American Express -kortin mukana tarjotaan 50 000 membership rewards -pistettä. Amexin oman laskelman mukaan pisteiden arvo on 250 euroa, mikä vastaa aika hyvin omaa arviotamme. Pisteiden arvo saattaa olla jopa enemmän, jos osaa käyttää ne oikealla tavalla esimerkiksi hotelleihin.

Tarjous ei kuitenkaan ole aivan niin hyvä, miltä se kuulostaa. Kortilla tulee tehdä marraskuun loppuun mennessä ostoksia 4000 eurolla, jotta pisteet saisi. Tämä tarkoittaa noin 1350 euron kulutusta kuukaudessa. Kyseinen summa voi olla vaikea saavuttaa, sillä arjen kuluja pystyy harvoin maksamaan Amexilla. Lisäksi pisteet tilitetään vasta 31.1.2022 mennessä eli niitä saattaa joutua odottamaan jopa 5 kuukautta kortin hakemisen jälkeen.

Kun kortin kuukausimaksu on 60 euroa, ennen pisteiden tilitystä kuukausikuluja kertyy noin 360 euroa. Lisäksi tulee täyttää kulutusvaatimus, jotta pisteet ylipäätänsä saisi. Vaikka kortissa on arvokkaita etuja, kuten Priority Pass, tällä hetkellä matkustamiseen liittyviä etuja ei ole helppo käyttää eli etujen arvo on alentunut. Kannattaa huolella laskea, onko järkevää tarttua tähän hyvältä kuulostavaan, mutta tiukkoja ehtoja vilisevään tarjoukseen.

Loppusanat

American Express Platinumia ei kannata hakea pelkän nimen vuoksi. Kortti on hieno status-symboli, mutta valitettavasti lukuisissa liikkeissä Suomessa ja Euroopassa korttia ei hyväksytä sen kalliiden palvelumaksujen vuoksi. Käyttäjällä tulee ehdottomasti olla rinnalla tavanomainen Visa tai Mastercard. Kolmen kuukauden kuluton testijaksomme päättyi ja irtisanoimme kortin, koska kokemuksiemme mukaan se ei antanut riittävää vastinetta rahalle. American Expressin asiakaspalvelu myöskin kertoi, ettei alennus vuosimaksusta ole neuvoteltavissa.

Mielestämme ainoa järkevä syy hankkia American Express Platinum on sen lounge- ja hotelliedut koko perheelle. Jos näitä ei käytä täysimääräisesti, matkailijalle parempi valinta saattaa olla veloitukseton Norwegian Visa -kortti, joka ilmaiseksi kortiksi sisältää hyviä etuja ja mielestämme jopa paremman bonusohjelman kuin American Express Platinum.

Luottokortti tai maksuaikakortti kannattaa vain hankkia, jos oma talous on jo ennestään kunnossa ja on vastuuntuntoinen raha-asioista. Laskut kannattaa maksaa aina täysimääräisenä, sillä korolle mennessään mikä tahansa luottokortti tulee käyttäjälleen kalliiksi.