Julkaistu: 16. heinäkuuta 2022

American Express Platinum

American Express Platinum eli lyhyesti Amex Platinum on yksi parhaimmista Suomessa saatavilla olevista maksuaikakorteista, jos yrityksen omaa markkinointia on uskominen. American Expressin valikoimassa on toki vieläkin parempi kortti, Centurion, mutta tämän kortin saa vain erittäin varakkaat ihmiset ja hekin vain kutsusta. Amex Platinum on käytännössä parhain Amex-kortti, jonka tavallinen kuluttaja voi itselleen anoa.

American Express Platinum on premium-maksuaikakortti, jonka voi päätellä jo pelkästä hinnasta: 780 euroa / vuosi. Samaan aikaan markkinoilla on huomattava määrä ilmaisia tai edullisia hyviä maksukortteja, joten asiakkaalla on oikeus odottaa saavansa 780 eurolle paljon vastinetta. Tilasimme American Express Platinum -kortin 3 kuukaudeksi kuluttomasti - kiitos tarjouskampanjan. Kerromme tässä arvostelussa kokemuksistamme.

Amex Platinum -kortin hakeminen

Kaikkia American Express -kortteja voi anoa yrityksen omien kotisivujen kautta. Tuloraja yleisimmille Amex-korteille on 20 000 euroa vuodessa. Tätä ei mainita kotisivuilla, mutta saimme sen selville asiakaspalvelun kautta. Toki kortin saamiseen vaikuttaa moni muukin asia, joten myöntöpäätös tehdään aina asiakaskohtaisesti.

Kokemuksemme hakuprosessista

Haimme Platinum-korttia Amexin omien kotisivujen kautta. Valitettavasti hakuprosessi oli buginen ja ongelmallinen. Järjestelmälle ei esimerkiksi kelvannut henkilötunnus, jos sen tarkistusmerkki oli kirjoitettu pienellä kirjaimella. Epäkelvon henkilötunnuksen vuoksi hakemus epäonnistui, mutta tästä ilmoitettiin vasta vahvistusvaiheessa epäselvällä virheilmoituksella. Hakemuksessa ei myöskään päässyt eteenpäin ennen kuin oli antanut edellisen Amex-kortin tiedot. Näitä tietoja ei kuitenkaan saanut mistään, sillä American Express oli edellisen kortin irtisanomisen yhteydessä pyytänyt hävittämään kyseisen kortin. Toisin sanoen ainoa tapa päästä hakemuksessa tämän kohdan yli oli kertoa virheellisesti, ettei ole ollut American Express -korttia lähiaikoina.

Tämänkaltaiset pienet virheet ovat monessa järjestelmässä tavanomaisia, mutta voisi olettaa, että premium-maksuaikakorttia tarjoavan yrityksen tietojärjestelmät olisivat huipputasoa. Ne näyttävät kuitenkin olevan vaatimatonta keskitasoa.

American Express lienee korjannut nämä ongelmat, sillä yrityksen webbisivut ovat uudistuneet.

Amex Platinum -edut

Kun Amex Platinum -kortin vuosimaksu lähenee 1000 euroa, tulee kortissa olla monia ja laadukkaita rahanarvoisia etuja. Listaamme kortin tärkeimmät edut ja mielipiteemme niistä.

Lentoasemien lounget

Kortin paras etu on ehdottomasti ilmainen Priority Pass -jäsenyys. Priority Pass on lentoasemien lounge-ohjelma, jonka jäsenet pääsevät kuluitta yli 1300 lentokenttä-loungeen ympäri maailman. Esimerkiksi Helsingin lentoasemalla Priority Pass -loungeja on yksi, Aspire Lounge. Loungeissa on saatavilla ruokaa, juomaa ja rauhallista odotustilaa ilman lisämaksuja.

Amex Platinum -korttiin sisältyvän American Express Global Lounge Collection -ohjelman kautta ovet avautuvat myös non-Schengen -alueen Plaza Premium Loungeen, vaikka tämä ei kuulu Priority Pass -ohjelmaan.

Fly Inn -ravintola
Helsingin lentoaseman Fly Inn -ravintolassa voi aiemmin nauttia buffetin Priority Pass -kortilla. Nykyään paikan tilalla on Aspire Lounge, jonne pääsee myös Priority Pass -kortilla.

Tutustu artikkeliin Helsingin lentoaseman loungeista.

Priority Passin voi ostaa myös rahalla, jolloin sen hinta on 399 euroa vuodessa. Platinumin mukana tuleva Priority Pass on kuitenkin selvästi parempi, sillä se oikeuttaa kortinhaltijan lisäksi myös kortinhaltijan vieraan sisään loungeen. Rahalla ostettu Priority Pass Prestige oikeuttaa loungeen vain kortinhaltijan, ja vieraasta tulee maksaa 28 euroa / käynti.

Aspire Lounge Kööpenhaminassa
Aspire Loungessa Kööpenhaminan lentoasemalla on helppo rentoutua ennen lentoa.

Koska American Express Platinum -kortin mukana voi tilata veloituksettoman rinnakkaiskortin, saa myös rinnakkaiskortin haltija veloituksettoman Priority Passin. Näin ollen yhdellä kuukausimaksulla molemmat perheen aikuiset saavat Priority Pass -jäsenyyden.

Ilmaiset Priority Passit ovat rahallisesti merkittävä etu varsinkin, jos etu käytetään täysimääräisesti. Priority Pass -korttien markkina-arvo on tällöin huomattavasti suurempi kuin Amex Platinum -kortin vuosimaksu. Sen sijaan, jos pääkortin haltija ei tilaa rinnakkaiskortteja ja käyttää Priority Passia lähinnä yksin, ei ilmainen Priority Pass anna yksistään riittävää vastinetta Amex Platinumin kuukausimaksulle.

Wine & View lentoasemalla

Wine & View -viinibaarietu on suunnattu myös Helsinki-Vantaan kautta matkustavalle. Kortinhaltija ja hänen seuralaisensa voivat ennen lentoa nauttia yksinkertaisen aterian, kuumaa ja kylmää juotavaa sekä lasillisen viiniä.

Hotelliedut

American Express Platinumin jäsenet pääsevät usean hotelliketjun bonusohjelmissa suoraan paremmalle tasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa hotelliasumisten yhteydessä mahdollisesti parempilaatuisia huoneita, pieniä lisäetuja kuten tervetuliaisjuomia ja yleensä suurempaa bonuspistekertymää.

Nämä hotelliketjut ovat yleensä kalliita ja budjettimatkailija harvoin yöpyy kyseisissä ketjuissa. Sen sijaan, jos normaalistikin yöpyy arvostettujen ketjujen hotelleissa työ- tai vapaa-ajan matkalla, on tämä etu rahan arvoinen.

Dining by Amex

American Express Platinum -kortin haltijat saavat vuosittain 200 euroa hyvitystä ravintolalaskuista valituista ravintoloista Suomessa ja toiset 200 euroa ravintoloista ulkomailla. Hyvitys näkyy kortilla enintään 150 päivän kuluessa, mikä on pitkä odotusaika.

Etu on voimassa vain ennalta listatuissa ravintoloissa, kunhan ruokailu tapahtuu ehtojen mukaisesti. Näitä ravintoloita on Suomen suurimmissa kaupungeissa, joten Suomessa edun käyttö on melko helppoa. Sen sijaan ulkomaanedun käyttäminen on hankalampaa, sillä suuressa osassa maita näitä Amex-yhteistyöravintoloita ei ole.

Amexin kotisivuilla mainitaan lisäksi yhdestä ilmaisesta illallisesta kahdelle vuoden aikana. Ehdot eivät ole selkeästi ilmaistu, joten epäselväksi jää, onko tämä jatkuva vai kertaetu.

Membership Rewards

American Expresillä on oma bonusohjelmansa: Membership Rewards. Yhtä käytettyä euroa kohti saa 1 bonuspisteen Platinum-kortilla. Aiemmin pisteitä sai 50% enemmän. Edullisemmalla Gold-kortilla pisteitä ansaitsisi saman 1 kappaleen euroa kohden. Pisteet voi siirtää esimerkiksi hotellien tai lentoyhtiöiden bonusohjelmiin tai käyttää suoraan Amexin kautta rahana kumppanipalveluissa tehtyihin ostoihin. Tuhannen pisteen arvo Amexin oman laskennan mukaan on 5 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että bonuksen määrä on noin 0,5 prosenttia ostoista. Prosentti voi olla kuitenkin huomattavasti suurempi, jos pisteet siirtää esimerkiksi lentoyhtiöiden bonusohjelmiin, ja ne osaa käyttää sen jälkeen mahdollisimman järkevästi. Pisteet voi siirtää esimerkiksi SAS:n Eurobonus- tai Finnair Plus-ohjelmaan. Valitettavasti siirtosuhde on huono, ja huonossa tapauksessa ja ilman hyvää osaamista siirrossa saattaa jopa menettää osan pisteiden arvosta.

Artikkelin päivityshetkellä American Expresillä on voimassa lisätarjous pisteiden ansaitsemisen suhteen. Käyttämällä korttia 40 000 euron edestä vuoden aikana saa 40 000 lisäpistettä. Suosittelemalla Platinum-korttia ystävälle saa lisäksi 20 000 pistettä per ystävä ja ravintolalahjakortin. Hyödyntämällä näitä kampanjoita saa hieman vastinetta kortin korkealle vuosimaksulle.

Muut edut

Platinum-kortti tarjoaa myös muita etuja, mutta niiden rahallinen ja käytännön arvo on mielestämme pieni.

  • Helsingin lentoasemalla pääsee Fast Track -turvatarkastukseen, jolla matkantekoa nopeuttaa noin 5 minuuttia.
  • Tietyissä autovuokraamoissa pääsee korkeammalle kanta-asiakastasolle. Harvoin autoa vuokraavalle etu on pieni ja kyseiset vuokraamot eivät yleensä ole edullisia.
  • Kortissa on matkavakuutus, jos matkan kuluista on maksanut 75 prosenttia kortilla. Monessa ilmaisessakin luottokortissa on vastaavantyyppinen vakuutus. Aiemmin American Express kutsui tätä täydentäväksi matkavakuutukseksi, mutta markkinointimateriaalissa käytetään nykyään huomattavasti rohkeampaa ilmaisua: yksi markkinoiden vahvimmista matkavakuutuksista
  • American Express mainostaa kutsuvansa Platinum-asiakkaita erityisiin tapahtumiin. Meitä ei kuitenkaan kutsuttu jäsenyytemme aikana minnekään.

Käytännössä lounge-, hotelli- ja Dining by Amex -edut ovat ainoita rahallisesti merkittäviä etuja. Muut edut ovat mielestämme lisätäytettä, joilla ei ole suurta arvoa. Vastaavia etuja saattaa saada muiden korttien kautta ilmaiseksikin. Mainittakoon, että esimerkiksi Norwegian tarjoaa kuluitta hyvää kanta-asiakastasoa Avis-autovuokraamoissa.

American Express Platinum -kortin matkavakuutuskaan ei ole täysin ongelmaton. Matkustuskuluista tulee maksaa 75% kortilla, mikä saattaa olla toisinaan hankalaa. American Express -korttia ei hyväksytä kaikkialla maksutapana, ja usein sen käytöstä peritään palvelumaksu, jota Visa- tai Mastercard-kortin käyttäjiltä ei veloiteta. Tällöin ilmainen matkavakuutus tuottaa lisäkuluja.

Lue artikkeli matkavakuutuksista.

Vastaavat edut Amerikassa

Priority Pass -etua lukuun ottamatta American Express Platinumin edut Suomessa tuntuvat vaatimattomille. Onkin silmiä avaavaa verrata kortin etuja toisessa maassa myönnettyyn American Express Platinum-korttiin. Suoritimme vertailun amerikkalaiseen versioon.

Amerikassa American Express Platinum -kortin vuoksimaksu vertailuhetkellä oli vain 550 dollaria (495 euroa) eli kortti oli huomattavasti halvempi kuin Suomessa. Tervetuliaisbonuksena sai 60 000 bonuspistettä, jonka arvo on vähintään 300 euroa. Lisäksi kortissa oli joukko etuja, joita Suomessa ei saa.

Esimerkiksi Amerikassa kortinhaltijat voivat käyttää Uberia veloituksetta 15 dollarin edestä joka kuukausi ja joulukuussa 20 lisädollarin edestä. Kortinhaltijat saavat 200 dollaria krediittejä, joita voi käyttää valittujen lentoyhtiöiden lisämaksuihin. Tiettyjen lentoyhtiöiden ja hotellien varaamisesta saa lisäksi 5-kertaiset pisteet normaaliin verrattuna. Näiden etujen lisäksi amerikkalaisella kortilla on joukko etuja, joista suomalaiset selvästi kalliimman kortin haltijat voivat vain uneksia.

Keille American Express Platinum sopii?

American Express Platinum -kortti on tarkoitettu useasti työn puolesta tai vapaa-ajalla matkustavalle. Rinnakkaiskortteineen kortti sopii erityisesti perheille, jotka matkustavat paljon ja majoittuvat laadukkaissa hotelleissa.

Kortti sopii huonoiten yksin korttia käyttävälle muutaman kerran vuodessa matkustavalle. Tällöin kortin vuosimaksu on huomattavasti korkeampi kuin kortin etujen arvot.

Kortti aktiivisille lounge-vierailijoille?

American Expressiä ei kannata hakea pelkästään lounge-edun vuoksi, jos loungeja aikoo käyttää yksin vain muutamia kertoja vuodessa. Loungeihin on lukuisia edullisia tapoja päästä sisään, ja niihin voi tutustua esimerkiksi Finnoy Travelin lounge -artikkelin kautta. Kuukausittain matkustavalle lounge-etu on vähintään kortin vuosimaksun arvoinen.

Suosittelemme lukemaan artikkelin matkailijan luottokorteista.

American Express -kortin käytön lisämaksut

Vaikka American Express Platinum on premium-maksukortti, se ei suinkaan kelpaa kaikissa liikkeissä. Kortin rinnalle tarvitsee hankkia perinteinen Visa- tai Mastercard-kortti. Mm. Lidl ei Suomessa kelpuuta American Express -kortteja.

Internetissä American Express -kortti kelpaa suuressa osassa palveluita. Melko säännöllisesti kortin käytöstä joutuu kuitenkin maksamaan lisämaksun. Lisämaksu on lähes aina suurempi kuin tapahtumasta ansaittu Membership Rewards -pisteiden arvo. Tämän vuoksi American Express -kortilla ei kannata tavanomaisesti maksaa, koska kokonaishinta tulee sillon kalliimmaksi.

Onko Amex hintansa arvoinen?

Amerikkalaisilla eduilla Amex Platinum -kortti olisi ehdottomasti hintansa arvoinen. Suomalaisen kortin eduilla ja hinnalla kortti saattaa olla hintansa arvoinen, mutta suurelle osalle kortti ei anna riittävää hyötyä. Ennen kortin hakemista kannattaa laskea etujen vuosiarvo ja arvioida, ylittääkö se kortin vuoksimaksun. Jos näin ei ole, korttia ei kannata edes hakea.

Arviomme American Express Platinum-kortista

American Express Platinum on pienelle kohderyhmälle hyvä premium-maksuaikakortti, jossa on useita loistavia ominaisuuksia. Mutta koska kortti on mielestämme ylihinnoiteltu, arvioimme sen vain 3 tähden kortiksi kategoriassaan.

Kampanjat

Saimme Amex Platinum -korttimme kolmeksi kuukaudeksi kuluitta. Vastaavia kampanjoita on silloin tällöin, mutta näin hyvää tervetuliaiskampanjaa emme ole vähän aikaan havainneet. Jos American Express -kortin hankinta on ajankohtaista, kannattaa seurata American Expressin Suomen yksikön viestintäkanavia mahdollisten tarjousten löytämiseksi.

Loppusanat

American Express Platinumia ei kannata hankkia pelkän nimen vuoksi. Kortti on hieno status-symboli, mutta valitettavasti lukuisissa liikkeissä Suomessa ja Euroopassa korttia ei hyväksytä sen kalliiden palvelumaksujen vuoksi. Käyttäjällä tulee ehdottomasti olla tavanomainen Visa tai Mastercard rinnalla. Kolmen kuukauden kuluton testijaksomme päättyi ja irtisanoimme kortin, koska mielestämme se ei antanut riittävää vastinetta rahalle. American Expressin asiakaspalvelu myöskin kertoi, ettei alennus vuosimaksusta ole neuvoteltavissa.

Mielestämme ainoa järkevä syy hankkia American Express Platinum on sen lounge- ja hotelliedut koko perheelle. Jos näitä ei käytä täysimääräisesti, matkailijalle parempi valinta saattaa olla veloitukseton Norwegian Visa -kortti, joka ilmaiseksi kortiksi sisältää hyviä etuja ja mielestämme jopa paremman bonusohjelman kuin American Express Platinum.

Luottokortti tai maksuaikakortti kannattaa vain hankkia, jos oma talous on jo ennestään kunnossa ja on vastuuntuntoinen raha-asioista. Laskut kannattaa maksaa aina täysimääräisenä, sillä korolle mennessään mikä tahansa luottokortti tulee käyttäjälleen kalliiksi.