Kaupallinen yhteistyö: artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä kaupallisiin palveluihin.

Julkaistu: 1. maaliskuuta 2021 (päivitetty: 09.04.2021)

Bunq - eurooppalainen mobiilipankki

Bunq on vuonna 2015 perustettu hollantilainen mobiilipankki, jonka ainoa fyysinen toimipaikka on pääkonttori Amsterdamissa. Tilejä Bunqiin voi silti avata lähes koko Euroopassa, sillä pankin palveluita käytetään mobiilisovelluksen kautta kuten lähes kaikkien modernien pankkien palveluita. Myös suomalaiset ja Suomessa asuvat pystyvät avaamaan bunq-tilin itsepalveluna käden käänteessä.

Bunq on lisensoitu eurooppalainen pankki, jossa jokaisen asiakkaan varat ovat suojattu 100 000 euroon saakka Hollannin talletussuojan (Deposit Guarantee Scheme) puitteissa. Turvallisuus on pankille tärkeä ja mobiilipankissa on mm. kaksivaiheinen tunnistautuminen, jolla parannetaan kirjautumisen turvallisuutta. Luonnollisesti bunq noudattaa EU:n säännöksiä internet-maksamisessa.

Ilmastonsuojelu kantavana ajatuksena

Bunq korostaa olevansa vastuullinen ympäristöstä huolehtiva pankki, ja pankki onkin nostanut hiilidioksidipäästöjen vähentämisen merkittäväksi teemakseen. Pankin kalleimmissa tilituotteissa on sisäänrakennettuna CO2-päästöjen kompensointi. Bunqin tilit soveltuvat erityisesti käyttäjälle, joka haluaa päivittäisillä toimillaan vähentää päästöjä.

Pankin slogan on Bunqr - the place for the Free. Termillä the Free pankki tarkoittaa itsenäistä ajattelijaa, joka elää omien halujensa mukaisesti mutta vastuullisesti. Bunq kertoo olevan kaikkien niiden pankki, jotka ovat kiinnostuneet kestävästä kehityksestä ja haluavat jättää maailmaan positiivisia jälkiä.

Bunqin tili- ja maksukorttivaihtoehdot

Bunq tarjoaa kolmea erilaista tilivaihtoehtoa. Jokaiseen tilivaihtoehtoon sisältyy vähintään yksi debit- tai credit-maksukortti, mutta kummallakin korttityypillä rahat veloitetaan tililtä reaaliajassa.

Bunq Easy Travel

Bunq Easy Travel maksaa 2,99 euroa kuukaudessa. Palvelupakettiin kuuluu euromääräinen IBAN-tilinumero ja maksukortti. Kaikki korttiostot veloitetaan välittömästi omalta bunq-tililtä.

Kortin suurin etu on kuluttomat valuuttamuunnokset. Kortin kuukausimaksun ansaitsee nopeasti takaisin, jos matkustaa usein euroalueen ulkopuolelle. Tavanomaisesti pankit veloittavat lähes 2 prosentin valuuttamuunnospalkkion, mutta bunq käyttää muunnoksessa keskikursseja ilman palkkiota. Näin ollen säästöä syntyy merkittävästi maksaessa suuria summia muissa valuutoissa kuin eurossa.

Automaattinostot bunq-kortilla tehtynä maksavat 0,99 euroa / nostokerta. Erityisiä muita etuja Easy Travel -tasolla ei ole lukuun ottamatta oppaita turvalliseen ja sujuvaan matkustamiseen.

Tilaa bunq Easy Travel.

Bunq Easy Money

Bunq Easy Money maksaa 7,99 euroa kuukaudessa. Palvelupakettiin kuuluu euromääräinen IBAN-tilinumero, alitilejä kulutuksen jaottelemiseen ja maksukortteja. Kaikki korttiostot veloitetaan välittömästi omalta bunq-tililtä.

Easy Money -tasolla fyysisiä maksukortteja on mahdollista saada jopa 3 kappaletta ja virtuaalisia 5. Näin ollen eri käyttötarkoituksiin voi käyttää eri kortteja. Subscription-ominaisuudella on helppo seurata, mihin jatkuviin tilauksiin tilin varat siirtyvät.

Valuuttamuunnokset ovat kuluttomia ja automaattia voi käyttää 10 kertaa kuussa ilman palkkiota. Edullinen rahan lähettäminen ulkomaille on mahdollista bunqin kumppanin, Wisen kautta.

Toisin kuin monet mobiilipankit, bunq maksaa Easy Money -tasolla tilillä oleville varoille pientä korkoa. Käyttäjä voi myös valita, millaisiin kohteisiin bunq varoja sijoittaa, jolloin voi varmistua varoja käytettävän eettisesti kestäviin tarkoituksiin.

Tilaa bunq Easy Money

Bunq Easy Green

Bunq Easy Green maksaa 16,99 euroa kuukaudessa. Palvelupakettiin kuuluu euromääräinen IBAN-tilinumero, alitilejä kulutuksen jaottelemiseen ja maksukortteja kuten Easy Money -tasolla. Kaikki korttiostot veloitetaan välittömästi omalta bunq-tililtä.

Maksamalla 12 kuukautta ennakkoon bunq toimittaa käyttäjälle metallisen kortin. Fyysisiä maksukortteja on mahdollista saada 3 kappaletta ja virtuaalisia 5. Näin ollen eri käyttötarkoituksiin voi käyttää eri kortteja. Subscription-ominaisuudella on helppo seurata kulutuksen kohdentumista.

Valuuttamuunnokset ovat kuluttomia ja automaattia voi käyttää 10 kertaa kuussa ilman palvelumaksua. Edullinen rahan lähettäminen ulkomaille on mahdollista bunqin kumppanin, Wisen kautta.

Jokaista kulutettua 100 euroa kohden, bunq lupaa istuttaa puun. Näin ollen käyttäjä bunqin laskelmien mukaan tulee hiilineutraaliksi jopa kahdessa vuodessa.

Bunq maksaa Easy Green -tasolla tilillä oleville varoille 0,27 prosentin korkoa. Käyttäjä voi myös valita, millaisiin kohteisiin bunq varoja sijoittaa, jolloin voi varmistua niiden päätyvän eettisesti kestäviin tarkoituksiin.

Tilaa bunq Easy Green.

Google ja Apple Pay -tuki

Bunqin maksukortit tukevat Google ja Apple Pay:tä.

Keiden kannattaa avata tili bunqiin?

Mielestämme bunqin tilit sopivat erinomaisesti kahdelle ryhmälle: matkaajille ja ympäristötietoisille kuluttajille.

Matkaajien kannattaa avata vähintään edullinen bunq Easy Travel -tili. Kalliimpi bunq Easy Green -tili saattaa kuitenkin olla sopivampi valinta, jolloin matkustamisen hiilidioksidipäästöjä tulee kompensoitua päivittäisen kulutuksen yhteydessä.

Kestävästä kehityksestä ja vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneelle bunq Easy Green -tili on sopivin vaihtoehto, vaikka onkin hieman hinnakas. Vastineeksi omat CO2-päästöt vähenevät merkittävästi.

Kokemuksia bunqista

Kokemuksemme mukaan tarkkaa tietoa bunqin eri tasojen ominaisuuksista on hieman vaikea ymmärtää. Palvelun kuvaus internet-sivuilla on hieman hajanaista, ja käyttäjän saattaa olla vaikea ymmärtää, mitä palvelupaketteihin lopulta kuuluu. Tuotteista on siis laadittu hieman monimutkaisemmat kuvaukset kuin niiden tarvitsisi olla.

Trustpilotissa bunq on saanut sekä loistavaa että huonoa palautetta. On totta, että ihmiset jakavat helpommin negatiivista kuin positiivista palautetta, mutta tietyillä käyttäjillä näyttää olleen yllättäviä kokemuksia bunqista. Bunq saattaa olla sulkenut tilin ilman ennakkovaroitusta, ja asian selvittäminen bunqin kanssa on ollut hankalaa. Tuntematta asioiden yksityiskohtia näihin väitteisiin on vaikea ottaa kantaa, sillä toisinaan tilien sulkemiseen saattaa olla hyvät syyt.

Internetissä on myös monia bunqin palveluita ylistäviä kirjoituksia. Yksittäisten kokemusten perusteella ei voida taata palvelun sopivuutta kaikille käyttäjille. Parhaimman kuvan bunqin palvelusta saa kokeilemalla niitä itse pienellä talletuksella ja käyttömäärällä.

Arviomme bunqista

Arvioimme bunqin 4 tähden mobiilipankiksi. Bunqin tilivaihtoehdot ovat hieman hinnakkaita, mutta jos ei valitse pankkia kuukausimaksun perusteella, bunq on erinomainen valinta esimerkiksi matkailijan pankkitiliksi ja -kortiksi. Pankki tarjoaa omaisuuksia, joita perinteisistä pankeista ei saa. Esimerkiksi valuuttamuunnokset ovat kuluttomia.

Loppusanat

Bunq on mielenkiintoinen hollantilainen lisensoitu mobiilipankki, joka tavoittelee erityisesti nuoria käyttäjiä. Pankin toiminta-ajatus on raikas kaukana perinteisestä pankkimaailmasta. Silti varoilla pankissa on normaali talletussuoja.

Pankki on vielä nuori, ja käyttäjillä on sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia bunq-pankista. Näemme, että bunq soveltuu parhaiten ympäristötietoiselle kuluttajalle tai matkaajalle. Tilin avaaminen on nopeaa mobiilisovelluksella. Erityisen hyvää pankissa on useihin tilitasoihin kuuluvat useat maksukortit, joilla kulutusta on helppo jaotella.

Kiinnostuitko kortista? Tutustu maksukorttiin yksityiskohtaisemmin kortinmyöntäjän omilla kotisivuilla.