Kaupallinen yhteistyö: artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä kaupallisiin palveluihin.

Julkaistu: 24. lokakuuta 2020 (päivitetty: 28.08.2021)

Onko Curve cashback-luottokortti?

Curve Mastercard ei ole luottokortti vaan debit-kortti, johon sisältyy cashback-ominaisuus monien muiden ominaisuuksien lisäksi. Pelkällä Curve-kortilla ei voi ostaa tai maksaa mitään, vaan sen rinnalle tarvitaan vähintään yksi oikea luotto- tai debit-kortti. Curve on sen sijaan ilmainen maksukortti, joka välittää maksutapahtuman käyttäjän valitsemalle toiselle kortille. Esimerkiksi Curven ja Bank Norwegianin luottokortin yhdistelmällä maksutapahtuma suoritetaan Curvella, joka välittää maksun eteenpäin reaaliajassa Norwegianin luottokortille.

Koska Curve ei ole perinteinen luottokortti, sen saanee kuka tahansa Suomessa asuva täysi-ikäinen vain tilaamalla. Kortin takana on lontoolainen yritys, mutta korttia markkinoidaan koko Euroopan talousalueelle ja myös Yhdysvaltoihin. Suomeen toimitettavat kortit myöntää Curven liettualainen pankiksi rekisteröity tytäryritys. Curve on aito muovinen tai metallinen kortti tunnuslukuineen ja lähimaksuominaisuuksineen, mutta sen toimintaa hallitaan puhelimeen asennettavalla sovelluksella. Korttia voi käyttää fyysisesti ja internetissä lähes missä tahansa Mastercardin hyväksyvissä ostopaikoissa aivan kuten tavallista korttia. Kortti tulee myös Apple ja Google Paytä.

Mitä lisäarvoa Curve antaa?

Monelle herää kysymys, mitä lisäarvoa antaa kortti, joka vain välittää maksun eteenpäin toiselle kortille. Maksun välittäminen ei itsessään annakaan lisäarvoa, vaan hyödyt tulevat Curven muista ominaisuuksista. Olemme käyttäneet Curvea jo pitkän aikaa ja kokemustemme pohjalta kerromme Curven eduista.

Koska Curve on brittiläinen tuote, tietyt sen maksut ja rajat ovat määritelty Britannian punnissa. Käyttäjä voi kuitenkin valita kortin kotivaluutan itse useista eri vaihtoehdosta, ja maksutapahtumat suoritetaan valitussa kotivaluutassa. Suomalaiset luonnollisesti valitsevat kortin valuutaksi euron kuten mekin olemme tehneet.

Etu 1: usean kortin hallinta Curvella

Monta maksukorttia omistavalle Curve on oiva työkalu. Käyttäjä voi maksaa kaikki ostokset Curvella ja valita sovelluksesta, mille oikealle kortille veloitus ohjataan. Tämän voi valita jopa oston jälkeen takautuvasti 30 päivän ajan.

Ominaisuus on hyödyllinen etenkin niille, joilla on omia maksukortteja, työn puolesta kortteja ja kenties kumppanin kanssa yhteinen kortti. Oston voi aina maksaa Curvella ja valita sovelluksesta etu- tai jälkikäteen, mille kortille kulu kohdistetaan. Kortit, joita Curven kanssa haluaa käyttää, pitää liittää sovellukseen ennen kuin niille voidaan kohdistaa maksuja. Nämä voivat olla Visa-, Mastercard-, Diners Club tai Suomessa hieman tuntemattomia Discover-kortteja.

Valitettavasti kaupparyhmien monet bonuskortit ovat vielä ratkaisematon haaste. Vaikka pelkkä Curve-kortti riittää ostosten tekoon, monet kauppojen kanta-asiakaskortit ovat fyysisiä. Uskomme, että nämäkin muuttuvat vähitellen sähköisiksi kuten esimerkiksi Lidl Plus -kortti.

Etu 2: Credit-maksu debitillä

Curve itsessään on debit-kortti, mutta se osaa ohjata maksut eteenpäin credit-kortille. Näin ollen on mahdollista maksaa credit-puolella myös niissä liikkeissä, joissa creditiä ei normaalisti hyväksyttäisi.

Ominaisuus on pääasiallisesti kuluton, mutta Curve veloittaa 1,5% palvelumaksun, jos käyttäjä maksaa Curvella esimerkiksi veronomaisia maksuja.

Etu 3: selkeät tilastot, mihin rahat kuluvat

Curven sovellus antaa selkeää tilastotietoa, mihin rahat kuluvat. Sovelluksesta näkyy kategorioittain, miten paljon rahaa on käytetty esimerkiksi matkustamiseen tai ruokaan. Tehdessä oston Curvella ostopaikka välittää tiedon, mihin kategoriaan osto kuuluu. Tätä tietoa käyttäen Curve osaa tehdä tilastoja rahankäytöstä.

Curve spending statistics
Curven sovellus kertoo selkeästi, mihin kategorioihin rahat eri kuukausina ovat kuluneet.

Etu 4: valuuttamuunnokset kuluitta

Curve toteuttaa valuuttamuunnokset kuluitta pienin erityisehdoin. Tavanomaisten pankkien korteilla tehtävien kotivaluutan ulkopuolisissa ostoissa pankki muuntaa summan euroiksi sen hetkisen valuuttaparin keskikurssia käyttäen, mutta lisäksi pankki ottaa muunnoksesta noin 2 prosentin palkkion. Curve hoitaa muunnoksen ilman palkkiota.

Käytännössä Curvella maksaessa muussa kuin euroissa (tai muussa kotivaluutassa) Curve muuttaa vieraan valuutan euroiksi sen hetkistä valuuttakurssia käyttäen ja välittää maksutapahtuman valitulle kortille kotivaluutassa. Tähän ei lisätä palvelu- tai muunnosmaksua.

Tulee kuitenkin huomioida, että Curven sopimusehdoissa lukee, että muunnos on ilmainen vain pankkipäivinä. Viikonloppuisin Curve käyttää viimeisiä saatavilla olevia valuuttakursseja ja lisää tähän 0,5 - 1,5 prosentin palkkion kattaakseen valuuttariskin. Palkkio on edelleen selvästi pienempi kuin luottokorteilla yleensä, mutta suuret ostot vieraissa valuutoissa kannattaa tehdä pankkipäivinä viikonlopun sijaan.

Olemme tehneet Curvella ostoksia mm. Kroatiassa, Turkissa ja Israelissa. Sovellus kertoi, miten paljon rahaa säästyi ilmaisen valuuttamuunnoksen ansiosta. Loman aikana säästääkin helposti 2% matkabudjetista, koska ei tarvitse maksaa valuuttamuunnoskuluja. Tämä toki pätee vain euroalueen ulkopuolella ostoja tehdessä.

Teimme Kroatian Splitin lentoasemalla testin, pitääkö Curven kuluton valuuttamuunnosväittämä paikkaansa. Nostimme peräjälkeen samasta automaatista 300 kunaa käyttäen ensin Bank Norwegianin korttia ja tämän jälkeen Curven korttia, joka ohjasi veloituksen Bank Norwegianin kortille.

  • Bank Norwegian: 300 kunaa -> 41,34 euroa
  • Curve: 300 kunaa -> 40,44 euroa

Säästöä tuli 0,9 euroa eli 2,1 prosenttia. Toisin sanoen tämän testinoston aikana Curve tuotti säästöä enemmän kuin odotimme.

Ilmaisessa Curve-kortissa on kuitenkin käyttörajoja: yhden päivän aikana korttia saa käyttää 2000 punnan edestä ja 30 päivän aikaikkunan aikana 5000 punnan edestä. Automaattia saa käyttää vain 200 punnan edestä kuukaudessa. Näiden lisäksi luonnollisesti alla olevien korttien rajoitukset ovat voimassa. Valuuttamuunnoksille ei ole tiettyä selvää rajaa kunhan niiden kokonaismäärä on kohtuullinen.

Etu 5: Rahaa automaatista kuluitta

Curven ilmaiselle versiolla voi nostaa rahaa automaateista 200 punnan arvosta kuluitta kuukauden aikana.

Tässä edussa on kuitenkin ansa. Vaikka Curve ei veloita nostosta, moni automaatti itsessään veloittaa. Tulee siis löytää automaatti, joka ei veloita käytöstä. Kokemuksemme mukaan tällaisen automaatin löytää melko nopeasti paikasta kuin paikasta.

Koska Curve välittää tapahtuman ja tapahtumatyypin toiselle kortille, tämän kortin myöntäjä saattaa veloittaa nostosta. Automaattia Curvella käyttäessä onkin tärkeää, että kulu ohjataan kortille, jolla ei ole automaattimaksua. Hyvä valinta on esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortti, joka ei veloita automaatin käytöstä.

Curvea kannattaa käyttää automaattikorttina silloin, kun nostot tapahtuvat muussa valuutassa kuin euroissa. Näin säästää valuuttamuunnoskulut.

Etu 6: Curven turvaominaisuudet

Kuten useat luottokortit, myös Curve tarjoaa käyttäjilleen turvaominaisuuksia. Esimerkiksi matkustaessamme Krakovassa meillä oli ongelma ravintolamaksun yhteydessä. Pyysimme kahdesti toistaen tarjoilijaa tekemään veloituksen Puolan zloteissa, mutta siitä huolimatta tarjoilija veloitti laskun Britannian punnissa. Koska Curve välittää puhelimeen reaaliajassa tiedon maksuista, huomasimme virheen heti. Pyysimmekin tarjoilijaa korjaamaan virheen, mutta hän kertoi, ettei se onnistu. Otimme yhteyden Curven asiakaspalveluun ja pian saimmekin positiivisen vastauksen.

...Thanks for sending this through.

The dispute process is quite lengthy and not always successful. Due to the value of the transaction, we would like to refund you as a gesture of goodwill.

We can see that without the merchant's exchange rate, the 110 PLN would be 23.08 GBP. We would, therefore, like to refund you 1.85 GBP directly...

Nopea ja ystävällinen vastaus sai meidät vakuuttamaan, että Curve välittää asiakkaistaan.

Suuret internet-ostot tai maksut automaateilla tulee vahvistaa tekstiviestinä saatavalla PIN-koodilla tai Curve-sovelluksella. Vahvistaminen on selvästi helpompaa ja nopeampaa kuin esimerkiksi Nordean tunnuslukusovelluksen käyttö.

Etu 7: lisäpalvelut matkailijalle

Curven maksullisilla tasoilla korttiin sisältyy matkustamista helpottavia etuja. Näitä ovat muun muassa lentoasemalounge-sisäänpääsyt, matkavakuutus ja vuokra-autovakuutus.

Curven korttitasot

Curve Blue

Edellä mainitsemamme ominaisuudet matkailijan palveluita lukuun ottamatta sisältyvät ilmaiseen Curve Blue -korttiin. Sen tilaaminen ei maksa mitään, ja kortissa ei ole kuukausimaksua. Curve Blue on hyvä taso aloittaa.

Curve Black

Curvesta on olemassa maksullinen versio: Curve Black. Hankinta ei maksa mitään, mutta kuukausimaksu on 9,99 euroa / kk. Kortissa on samat ominaisuudet kuin Curve Blue -kortissa ja muutama lisäominaisuus:

  • Automaattinostoja voi tehdä kuluitta 400 punnan edestä kuukaudessa.
  • Kortti sisältää matkavakuutuksen.
  • Kortilla saa ostoista 1 prosentin bonuksen kolmelta valitsemaltaan myyjältä.

Curve Black tulee tilata vähintään 6 kuukaudeksi. Kortin saa hieman edullisemmin tilaamalla sen koko vuodeksi, jolloin yksi vuosi on minimitilausaika.

Curve Metal

Curve Metal on kortin parhain versio. Se maksaa 14,99 euroa kuukaudessa.

Curve Metal tarjoaa muutamia lisäetuja:

  • Kuten nimikin sanoo, kortti on tehty metallista.
  • Käyttörajat ovat muita kortteja korkeammat.
  • Kortissa on matkavakuutus, joka sisältää elektronisten laitteiden vakuutuksen ja vuokra-autovakuutuksen.
  • Kortilla saa ostoista 1 prosentin bonuksen kuudelta valitsemaltaan myyjältä.
  • Kortilla pääsee LoungeKeyn lenttokenttä-loungeihin alennettuun hintaan.

Curve Metal tulee tilata vähintään 6 kuukaudeksi. Kortin saa hieman edullisemmin tilaamalla sen koko vuodeksi, jolloin yksi vuosi on minimitilausaika.

Cashback-kortti

Curve ei ole tavanomainen cashback-luottokortti, sillä kortti ei tarjoa luottoa. Kortissa on kuitenkin cashback-ominaisuus, jota kutsutaan nimellä Curve Cash.

Curve Black ja Curve Metal antavat 1 prosentin ostobonuksen tapahtumista, jotka ovat tehty käyttäjän valitsemissa liikkeissä. Curve Blackin käyttäjät saavat valita 3 liikettä ja Curve Metalin käyttäjät 6 liikettä. Listalla on mm. Lidl, Shell, Amazon, Booking.com ja suuri joukko muita yrityksiä. Bonuksen maksaa Curve, joten käyttäjä saa tämän lisäksi linkitettyjen korttien mahdolliset omat bonukset kuten Bank Norwegianin oman cashbackin.

Curve Cashin käyttö

Curve Cash kerääntyy Curve-sovellukseen Britannian punnissa laskettuna. Tätä voi käyttää kuten mitä tahansa Curven takana olevaa korttiakin. Curve Cashilla ostoksen voi kuitenkin maksaa vain silloin, kun Curve Cash -saldo riittää koko maksun suuruuteen.

On myös mahdollista käyttää Curve Cashia automaattisesti laittamalla tämän ominaisuuden sovelluksesta päälle. Tällöin ostotapahtuma maksetaan aina Curve Cashillä, kunhan saldo riittää. Muussa tapauksessa maksu menee normaalisti käyttäjän valitsemalta maksukortilta.

Cashback-tarjoukset

Tietojemme mukaan Britanniassa Curvella on kohdennettuja Cashback-tarjouksia käyttäjilleen. Curve-kortin haltija voi esimerkiksi saada 20% rahanpalautusta, kun tilaa ruokaa Curven kanssa yhteistyötä tekevistä palveluista. Suomessa vastaavaa ominaisuutta ei vielä ole tarjolla Curven käyttäjille.

Curven turvallisuusominaisuudet

Curve-korttiin sisältyy turvallisuusominaisuuksia, vakuutuksia ja muita turvallisuutta lisääviä suojia. Curven sovelluksessa kaikki tapahtumat näkyvät reaaliajassa. Kortti voidaan lukita sovelluksen kautta väliaikaisesti ja avata yhtä helpolla. Oman kulutuksen seuraaminen Curvella on helppoa.

Ostot internetissä noudattavat EU:n vaatimuksia käyttäjän tunnistamisen suhteen.

Curve Customer Protection

Curve Customer Protection suojaa käyttäjää epäonnistuneilta ja petollisilta tapahtumilta. Petolliset tai hyväksyttämättömät veloitukset palautetaan käyttäjälle. Palautusta voi anoa myös, jos ei ole saanut ostettua tuotetta tai siinä on laatupuutteita. Tämän turvaominaisuuden ehdot ovat monimutkaiset, ja ehdot kannattaakin lukea huolella Curven omilta www-sivuilta.

Esimerkkinä mainittakoon lentoyhtiön konkurssi. Jos olet ostanut ja maksanut lentoliput, mutta et koskaan päässyt lennolle saakka konkurssin vuoksi, Curve palauttaa maksun.

Matkavakuutus

Curve Black ja Curve Metal sisältävät AXA Travel Insurancen tarjoaman matkavakuutuksen.

Matkavakuutus kattaa sairaanhoitokulut ja matkatavarat pienellä omavastuulla. Matkavakuutuksen ehdot kannattaa lukea huolella, jotta ymmärtää vakuutuksen laajuuden.

Elektronisten laitteiden vakuutus

Curve Metalin matkavakuutus sisältää myös elektronisten laitteiden vakuutuksen, joka on voimassa myös kotona. Tämä kattaa esimerkiksi tietokoneet ja tabletit.

Vuokra-autovakuutus

Curve Metalin matkavakuutus sisältää myös vuokra-autovakuutuksen onnettomuuden, vaurion tai varkauden varalle.

Kuten aina, vakuutusehdot ovat monimutkaisia ja ne täytyy lukea huolella. Emme anna tämän artikkelin puitteissa mitään vakuutussuosituksia.

Kokemuksia Curve-kortista

Moni aloitteleva Curven käyttäjä pohtii, mitkä kortit kannattaa liittää Curveen. Optimaalinen yhdistelmä riippuu siitä, mitä maksukortteja omistaa ja meidän mallimme ei ehkä sovellu kaikille.

Maksamme lähes kaikki ostoksemme Curvella, joten meillä on kokemuksia Curve-kortista jo vuosien ajalta. Curveen meillä on linkitetty Bank Norwegianin Visa ja Nordean Debit/Credit Mastercard. Bank Norwegianin Visa on erittäin hyvä valita, sillä saamme 1 prosentin bonuksen kaikista ostoista, ja bonuksen voi käyttää Norwegian Air Shuttlen lentoihin. Bank Norwegian ei myöskään veloita automaattinostoista eikä siinä ole kuukausimaksua. Nordean Mastercardissa ei ole samanlaisia etuja, mutta koska Nordea on pääpankkimme, on Nordea Mastercard hyvä vaihtoehtoinen maksukortti.

Fair Use -politiikka

Curve-kortin käytöllä ei ole ennalta määriteltyjä rajoja kaikkien ominaisuuksien suhteen, mutta kortin eri ominaisuuksia tulee silti käyttää kohtuudella. Tietyt Curven ominaisuudet, kuten automaattinostot, tuottavat Curvelle kuluja per tapahtuma. Jos näitä ominaisuuksia käyttää hyvin usein, tulee tästä Curvelle kohtuuttoman paljon kuluja. Curvella on tällöin oikeus sulkea kortti.

Olemme käyttäneet Curve-korttien ominaisuuksia hyvin monipuolisesti eikä mitään ongelmia tästä ole seurannut.

Arviomme Curvesta

Curve-kortti yhdessä sovelluksen kanssa tekee maksujen ohjaamisesta eri maksukorteille vaivatonta ja kulutuskin pysyy hallinnassa. Kortin tekninen toimivuus on ollut lähes moitteetonta ja asiakaspalvelu sujuvaa joskin viime aikoina hieman hidasta. Curve Blue -kortti ilmaisena on ehdottomasti hankinnan arvoinen.

Käytössämme oleva Curve Metal tarjoaa lisäominaisuuksia kuten cashback-ominaisuuden, vakuutuksia ja lounge-edun. Ominaisuudet ovat erittäin käyttökelpoisia mutta eivät ainutlaatuisia maksukorttimaailmassa.

Arvioimme Curven 4 tähden kortiksi kokemuksiimme pohjautuen.

Mistä Curven voi tilata?

Curven tilaaminen on helppoa. Puhelimeen tulee asentaa Curve App, josta kortin voi tilata. Kortti saapuu kotiin noin 2 viikon kuluessa tilauksesta.

Curve tarjoaa tervetuliaiskampanjana 1 prosentin bonuksen lähes kaikista ostoista kuukauden ajan. Bonus kerääntyy Curve-sovellukseen, josta sen voi käyttää tuleviin maksuihin.

Lataa Curve App suosittelijalinkkimme kautta, jotta saat 1 prosentin bonusominaisuuden käyttöösi kuukaudeksi.

Loppusanat

Curve on hyvä maksukortti niille, jotka matkustavat euroalueen ulkopuolella. Ilmaisena korttina Curve tuo selvää säästöä valuuttamuunnoskuluissa. Kortti sopii myös erityisesti työnsä puolesta matkaaville, joilla on usean eri tahon luottokortteja. Curven kuten kaikkien maksukorttien kanssa tulee aina olla huolellinen ja suosittelemmekin lukemaan laajemman artikkelin matkailijan luottokorteista.

Koska Curve Blue on täysin ilmainen, kokeileminen on helpoin tapa selvittää kortin sopivuus itselle.

Tutustu maksukorttiin kortinmyöntäjän kotisivuilla ja jätä hakemus!