En halua luottokorttia, mutta edut kiinnostavat

Luottokorttien ja maksuaikakorttien mukana tulee usein hyödyllisiä etuja, joiden vuoksi moni kortin lopulta hankkii. Kaikki eivät kuitenkaan halua luottokorttia niiden eduista huolimatta. Luottokortin mukana tulevat myös riskit, ja kortin hakematta jättäminen saattaa olla järkevä valinta etenkin epävarmassa taloustilanteessa. Onneksi luottokorttien mukana tavanomaisesti tulevia lisäpalveluita voi ostaa myös rahalla ilman kortin hankintaa.

Sohva kuvituskuvana

Lentoasemien lounge-tilat

Premium-maksukorttien mukana tulee usein Priority Pass, LoungeKey tai muu vastaava lounge-jäsenyys. Lounge-ohjelman jäsenyys mahdollistaa lentoasemien lounge-tilojen käytön veloituksetta tai pientä kertamaksua vastaan.

Priority Pass -jäsenyys on ostettavissa myös rahalla. Rahalla ostettavia jäsenyyksiä on usean tasoisia erilaisille matkailijoille. Finnoy Travelin verkkosivuilla on mahdollista tutustua Priority Passiin sekä lukea tietoa Helsingin lentoasemien loungeista. Satunnainen matkailija voi ostaa sisäänpääsyn loungeen Lounge Pass -palvelun kautta. Lounge Pass myy kertasisäänpääsyjä Helsingin lentoaseman Aspire Loungeen hieman yli 30 eurolla.

Hotelliedut

Premium-maksukortit saattavat viedä omistajansa suoraan korkeammalle tasolle hotellien kanta-asiakasohjelmissa. Näin tapahtuu etenkin parhaimpien American Express -korttien kanssa. Hotelliohjelmien premium-tasoilla voi nauttia ilmaisista huoneluokan korotuksista ja muista mukavuutta lisäävistä eduista.

Vaikka nämä edut kuulostavat mukaville, eivät ne lopulta ole ilmaisia. Kansainväliset hotelliketjut ovat kalliita ja etuja voi hyödyntää vain varaamalla huoneen hotellien omien kanavien kautta. Tämä on yleensä niin kallista, että hotellietujen hyöty kumoutuu. Loppulasku on korkea ilmaisista eduista huolimatta.

Saattaa olla järkevämpää vertailla hotellien hintoja esimerkiksi HotelsCombined-sivustolla. Näin laadukkaatkin hotellit voi usein varata huomattavasti niiden tavanomaisia hintoja edullisemmin. Säästyneillä rahoilla voi ostaa ne lisäpalvelut, joita korkeammilla hotellitasoilla olisi saanut veloituksetta ja todennäköisesti rahaa säästyy silti.

Hotellipiirros kuvituskuvana
Kotivakuutuksen kuvitus

Vakuutukset

Matkavakuutus on yleisin luottokortin mukana tuleva vakuutus. Kylkiäisenä tuleva vakuutus ei välttämättä vastaa rahalla ostettavaa vakuutusta ehdoiltaan, mutta usein se on riittävä tavanomaisella matkalle.

Matkavakuutuksen voi ostaa myös rahalla ilman luottokorttia. Matkavakuutuksen hintaa ja ehtoja kannattaa tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä. Jatkuvan matkavakuutuksen saa kätevästi myös SafetyWing-palvelusta.

Luottokorteissa on toisinaan myös muunlaisia vakuutuksia kuten identiteettivarkaus- tai ostoturvavakuutus. Vastaavia vakuutuksia on saatavilla myös rahalla.

Bonus

Luottokorttien mukana tulee monenlaisia bonus- ja cashback-ohjelmia. Bonusohjelmien markkinointi voi olla houkuttelevaa, ja usein ne lupaavat ilmaisia matkoja ja muita houkuttelevia etuja.

On hyvä kuitenkin ymmärtää, että rahanpalautus on usein vain 1 prosentin luokkaa. Vaikka bonusohjelmat ovat korttien mukava lisä, parhaiten rahaa säästää vertailemalla ostostensa hintoja etukäteen ja ostamalla tuote tai palvelu edullisesta paikasta.

Tähti bonuksen symbolina
Kolikkoja kuvituskuvana

Ilmaiset valuuttamuunnokset

Uuden ajan pankit, kuten Curve, tarjoavat ilmaisia valuuttamuunnoksia korttiostoja tehdessä. Perinteiset pankit veloittavat näistä yhä noin 2 prosenttia, mikä lisää euroalueen ulkopuolella tehtävien ostojen kustannuksia. Curve on lähes riskitön maksukortti, joten sen hankintaa kannattaa harkita, mutta valuuttamuunnoksia voi tehdä ilman Curveakin edullisesti.

Wise on palvelu, johon voi tallettaa rahaa eri valuutoissa. Valuuttamuunnokset valuuttojen välillä ovat erittäin edullisia mutta eivät täysin ilmaisia. Wisea voi käyttää hankkimatta heidän debit-korttiaan.