Julkaistu: 18. marraskuuta 2022

Polttoainetta edullisemmin luottokortilla

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet merkittävästi, mutta silti monen on niitä ostettava liikkuakseen sujuvasti. Kaikki keinot polttoainekulujen vähentämiseen ovat nyt tarpeen. Tehokkaimmat tavat säästää polttoainekuluissa ovat ajamisen vähentäminen ja edullisissa paikoissa tankkaaminen. Nämä eivät aina riitä vaan myös muut säästötavat ovat tarpeen.

Vertaile polttoaineiden hintoja tankille-palvelussa.

Usea huoltoasemaketju tarjoaa polttoainekortteja, joilla ketjun huoltoasemilta saa alennusta ja muita etuja. Osa korteista on sidottu vain polttoaineiden ja huoltamotuotteiden ostoon, mutta pieni osa korteista on tavallisia luottokortteja, joihin on vain lisätty polttoaine-etu. Tässä artikkelissa esittelemme Suomessa saatavilla olevia polttoainekortteja.

St1 Mastercard

St1 Mastercard on lähes kuukausimaksuton luottokortti polttoaine-edulla. Kuukausimaksuttomuus toteutuu vain, jos korttia ei käytä lainkaan tai maksukauden aikana on tankannut autoa St1- tai Shell-asemilla, jolloin maksua ei peritä. Muussa tapauksessa kortista joutuu maksamaan 3 euron tilinhoitomaksun.

St1 Mastercard antaa 45 päivää korotonta maksuaikaa, jonka jälkeen maksamaton osuus siirtyy luotolle. Luoton korkean koron vuoksi sitä ei kannata käyttää vaan lasku on hyvä maksaa viimeistään eräpäivänä. St1-kortin käteväksi tekee sen monipuolisuus. Kortilla voi maksaa lähes missä vain - jopa kilpailevilla huoltoasemilla.

Kortti antaa vähintään 0,5 sentin alennuksen polttoainelitrasta Shell- ja St1-asemilla. Asemilta saa myös muita vaihtuvia autoiluun liittyviä etuja. St1 Mastercard tukee Apple Paytä mutta valitettavasti ei Goole Paytä.

St1 Mastercard on perustason luottokortti, joka tuo etuja erityisesti autoilijoille. Silti kortin tarjoama polttoainealennus on vähäinen, ja vastaavan alennuksen tai jopa enemmän saa myös St1-käteisalennuskortilla ilman sitoumuksia tai St1 Way -mobiilisovelluksella/a>. Tämän vuoksi korttia ei voi pitää erityisen kannattavana hankintana.

S-Etukortti Visa

S-Etukortti Visat ovat kuukausimaksuttomia debit- tai credit-kortteja S-ryhmän jäsenille. Vaikka kortit ovat kuukausimaksuttomia, credit-korttiin sisältyy 2 euron kuukausittainen laskutuspalkkio. Kortit ovat perustason Visa-kortteja, joilla voi maksaa lähes missä vain eli myös S-ryhmän ulkopuolella.

S-Etukortti Visat antavat 0,5 prosenttia maksutapaetua ABC-asemilla sekä 0-5 senttiä bonusta polttoainelitrasta. Bonus maksetaan rahana omalle S-tilille. Bonuksen tarkka määrä määräytyy oman osuuskaupan bonustaulukon mukaan.

Koska ABC-asemat ovat tyypillisesti kalliita tankkauspaikkoja, S-Etukortti Visa -kortit eivät tuo merkittävää alennusta polttoaineostoihin. Ainoastaan kipuamalla korkeimmalle bonustasolle saaden 5 senttiä bonusta polttoainelitraa kohti kortti tuottaa riittävää alennusta. Tämä edellyttää usein muidenkin ostojen keskittämistä S-ryhmään.

Curve

Curve on brittiläinen debit-kortti, joka veloittaa ostotapahtuman reaaliajassa käyttäjän määrittämältä toiselta kortilta. Curve on toisin sanoen mobiililompakko, johon voi lisätä useita maksuvälineitä kuten edellä mainitut S-Pankin kortit ja St1 Mastercardin.

Curven maksullisilla tasoilla voi ansaita 1 prosentin rahanpalautusta ostoista Shell-asemilla. Tämä koskee kaikkia asemilla tehtyjä ostoja mukaan lukien polttoaineostot. Palautus maksetaan Britannian punnissa mutta sen voi käyttää automaattisesti Curve-kortilla tehtäviin tuleviin ostoihin.

Koska Curvella voi maksaa missä vain Mastercardin kelpuuttavissa paikoissa ja se tuo monia muitakin etuja, on Curve hyvä valinta autoilijalle. Curve sopii parhaiten kansainväliselle kuluttajalle, joka matkustaa ja autoilee paljon.

Lue myös Curve-arvostelumme

Plutus

Plutus on brittiläinen debit-kortti, jonne raha tulee siirtää etukäteen. Ilmaisella Plutus-kortilla on mahdollista saada 10 euroa rahan palautusta ostoista Shell-asemilla joka kuukausi. Tämän lisäksi lähes kaikista kortilla tehdyistä ostoista - myös huoltoasemien ulkopuolella - saa vielä 3 prosenttia bonusta. Bonus maksetaan pluton-kryptorahana, mutta plutonit voi myydä helposti saaden euroja.

Plutuksen perustaso on ilmainen ja edellä mainitut edut sisältyvät siihen. Maksullisilla tasoilla etuja on jopa enemmän ja käyttörajat ovat korkeammat. Vaikka Plutus maksaa bonuksen kryptorahana, on sen muuttaminen euroiksi mahdollista muutamalla klikkauksella.

Plutus on aito Visa-kortti, jolla voi maksaa missä vain. Tämän vuoksi se sopii niin autoilijoille kuin muillekin kuluttajille.

Lue myös Plutus-arvostelumme

Neste Yksityiskortti

Neste Yksityiskortti on tarkoitettu vain Neste-asemilla tehtäviin ostoihin. Neste laskuttaa ostot kuukausittain laskulla, johon lisätään 2,50 euron palvelumaksu. Kortilla saa siis hieman korotonta maksuaikaa. Ottaessaan vastaan e-laskun palkkiota ei tarvitse maksaa mutta tämä ei koske ensimmäistä laskua, joka on aina paperinen.

Kortilla saa 1,5 snt/litra alennusta polttoaineostoista Neste-asemilla lukuun ottamatta Neste Express -asemia, joilla hinnat ovat muutenkin edullisemmat. Korttiin sisältyy myös muita autoiluun liittyviä etuja.

Neste Yksityiskortteja ei enää myönnetä. Suosittelemme keräämään Neste-asemilla ostoista Plussa-pisteitä ja maksamaan ostot esimerkiksi Plutus-kortilla.

Shell Card

Shell Card Private on maksuväline Shell- ja St1-asemille, joissa tehdyt ostot laskutetaan kerran kuussa, mikä tuo hieman korotonta maksuaikaa. Kortti on maksuton ja lasku toimitetaan e-laskuna.

Koska kortilla ei saa alennusta polttoaineista, on aito St1 Mastercard parempi vaihtoehto. Shell Card kelpaa myös vain St1- ja Shell-asemilla, joten yleiskäyttöiseksi maksukortiksi siitä ei ole. Emme näe hyvää syytä Shell Card -kortin anomiseen.

Teboil Maksuaikakortti

Teboil Maksuaikakortti on maksuväline Teboil-asemille. Ostot laskutetaan kuukausittain ja laskuun lisätään 1,35 euron palkkio. Palkkiota ei toki mene, jos ei ole laskutettavaakaan. Kortilla saa keskimäärin 14 päivää korotonta maksuaikaa ostoksille.

Teboil Maksuaikakortilla saa 2 senttiä alennusta polttoainelitrasta ja muita etuja Teboil-asemilla. Polttoainealennusta ei kuitenkaan saa Teboil Express -asemilla.

Koska Teboi-kortti kelpaa vain Teboil-asemilla, suosittelemme maksamaan polttoaineet jollakin muulla Cashback-kortilla. Teboil-alennuksen voi silti saada kuluttomalla Teboil-asiakaskortilla, jonka voi tilata netistä.

Mikä polttoainekortti on paras?

Suosittelemme polttoaineostoihin seuraavaa yhdistelmää:

St1-käteisalennuskorteilla polttoaineesta Shell-asemilla saa noin 2 senttiä alennusta litralta. Maksamalla polttoaineen Curve-kortilla, johon on yhdistetty Plutus-kortti saa lisäksi 4 prosenttia rahanpalautusta. Tämän päälle Plutus maksaa 10 euroa joka kuukausi bonusta.

Vaihtoehtoisena ratkaisuna suosittelemme Bank Norwegian -korttia tai Komplett Bank -korttia. Molemmat kortit keräävät bonusta ja ovat kuluttomia.

Loppusanat

Maksamalla polttoaineen järkevällä tavalla voi polttoainekuluja hieman pienentää. Vaikka kokonaisalennus on lopulta melko pieni, kumuloituu siitä vuoden aikana merkittävä summa autoilijoille. Tämän vuoksi oikeiden maksukorttien hyötyjä ei kannata vähätellä.

Kokemuksemme mukaan parhaimmat alennukset kohdistuvat St1- ja Shell-asemille. Tämä lienee osin sattumaa, sillä brittiläiset Curve ja Plutus tarjoavat juuri etuja Shell-asemille. Positiivista on, että nämä edut saa myös edullisimmalta Shell Express-asemilta mutta ei täysimääräisesti St1-asemilta. Tutustu polttoainekortteihin ja valitse itsellesi paras.