Julkaistu: 27. toukokuuta 2022

Plutus

Plutus on lontoolainen pankin omainen palvelu mutta ei aito pankki. Yrityksen lupaus on integroida kryptoraha jokapäiväiseen elämään. Käytännössä tämä tapahtuu Plutuksen fyysisen Visa-kortin ja mobiilisovelluksen avulla. Plutuksen tärkeimmät palvelut ovat Visa-kortti, pankkitili ja mahdollisuus käydä kauppaa kryptorahalla muiden Plutus-käyttäjien kesken.

Plutuksen palvelut sopivat myös niille, joiden pääasiallinen tarkoitus ei ole hankkia kryptorahaa. Yrityksen debit-kortilla voi nimittäin maksaa aivan tavallisesti Plutus-tilillä olevilla euroilla, ja näistä maksuista saa cashbackia. Caschback maksetaan kryptorahassa, mutta sen voi muuttaa takaisin euroiksi edullisesti. Näin ollen kryptorahaa ei ole tarvetta koskaan ostaa itse vaan se kerääntyy cashbackin kautta.

Plutus on perustettu vuonna 2015, ja sen takana on sarjayrittäjä Danial Daychopam. Käyttäjiä Euroopassa on tuhansia ja kasvuvauhti on suuri yrityksen aloitettua yhteistyön Curven kanssa. Vaikka palvelun avulla voi myös sijoittaa kryptorahaan, turvallisempaa on käyttää Plutusta tavanomaisena debit-maksukorttina, jolla lisämausteena ansaitsee rahanpalautusta kryptorahana.

Plutuksen kryptoraha - Pluton

Pluton on Plutuksen oma kryptoraha. Plutus maksaa Visa-kortilla tehdyistä ostoksista 3 - 8 prosenttia cashbackia plutoneissa. Plutonit voi myydä ja muuttaa siten perinteiseksi rahaksi koska tahansa. Myynnistä menee korkeintaan yhden prosentin palkkio.

Plutuksen ominaisuudet

Eurotili

Ottaessaan Plutus-palvelun käyttöön käyttäjä saa tavanomaisen euromääräisen IBAN-tilinumeron tai vaihtoehtoisesti puntamääräisen UK-tilin. Tilille voi tehdä tilisiirtoja euroissa tai punnissa ilman palvelumaksua, mutta nostot tililtä ovat maksullisia. Omalla Plutus-tilillä olevaa rahaa voi käyttää ilman palvelumaksua Visa-kortilla euroissa tehtäviin ostoksiin. Muissa valuutoissa tehtävät ostokset kannattaa tehdä Curve-kortin välityksellä palvelumaksun välttämiseksi. Kortilla tehdyistä ostoista saa 3 - 8 prosenttia rahanpalautusta Pluton-kryptorahana.

Käyttäjien ja Plutuksen omat rahat ovat eroteltu niin, että mahdollisessa konkurssitilanteessa rahojen alkuperän ei pitäisi hämärtyä. Plutonilla ei kuitenkaan ole perinteistä pankkitakausta eli tilillä ei kannata säilyttää enempää rahaa kuin tarvitsee lähipäivien ostoksiin.

Kryptomarkkinapaikka

PlutusDEX-palvelussa Plutuksen käyttäjät (lukuun ottamatta UK-käyttäjiä) voivat käydä kauppaa Plutuksen omalla Pluton-kryptorahalla tai ETH-rahalla. Näin ollen Visa-kortilla ansaitun cashbackin voi muuttaa euroiksi myymällä ne PlutusDEX:n avulla muille käyttäjille. Eurot ovat heti käytettävissä tuleviin Visa-ostoksiin.

Kryptorahan säilyttämistä varten käyttäjällä tulee olla palveluun sopiva kryptolompakko. Jos sellaista ei aiemmin omista, Pluton suosittelee ilmaisen Metamask-lompakon avaamista. Vasta tämän jälkeen on mahdollista käydä kauppaa kryptorahalla Plutuksen markkinapaikalla. Plutuksen on ohjeet Metamask-lompakon avaamiseen.

Plutuksen edut

Cachback

Plutus tarjoaa kaikille käyttäjille vähintään 3 prosenttia cashbackia debit-kortilla tehdyistä ostoksista. Tämä maksetaan kryptolompakkoon plutoneina. Kryptorahan voi kuitenkin halutessaan myydä välittömästi ja saada vastineeksi euroja.

Cachbackin suuruuden voi korottaa jopa 8 prosenttiin steikkaamalla kryptorahaa. Kryptovaluuttojen steikkaus tarkoittaa ytimekkäästi sanottuna kryptovarojen lukitsemista lohkoketjun toiminnan ylläpitoon ja tapahtumien vahvistamiseksi. Kryptoraha ei ole käytettävissä steikkauksen ajan vaikkakin se säilyy omassa omistuksessa.

Kahdeksan prosentin cashback houkuttaa, mutta emme suosittele kryptorahan steikkaamista. Kryptorahan arvo vaihtelee huomattavan paljon, jolloin huonoimmassa tapauksessa voi menettää kaiken steikattavan kryptorahan. Steikkauksessa on muitakin riskejä. Ilman steikkaustakin saa 3 prosentin cashbackin, mikä on merkittävä etu.

Lisäedut

Plutus tarjoaa kaikille käyttäjille yhden ilmaisen lisäedun ja maksullisilla tasoilla etuja voi olla jopa kolme. Steikkauksella etujen määrän voin nostaa kahdeksaan.

Käyttäjä saa valita etunsa annetusta listasta. Listassa vaihtoehtoina ovat mm. ilmainen Spotify-, Disney tai Prime-tilaus. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi valita esimerkiksi kuukausittaisen 10 euron rahanpalautuksen tietyistä liikkeistä kuten Shellliltä, Starbucksista, Lidlistä tai Booking.comista. Jopa 10 euron kuukausittainen rahanpalautus tarkoittaa 120 euroa vuodessa, mikä on arvokas etu ilmaiselle kortille. Rahanpalautus maksetaan plutoneita.

Plutuksen tilaustasot

Starter

Starter-tilitaso on kulutun. Cachbackiä saa 3 prosenttia ja käyttäjä voi valita yhden lisäedun. Cashbackia saa enintään 250 euron kuukausittaisista ostoksista, mutta kortin käyttöraja on silti suurempi.

Everyday

Everyday-tilitaso maksaa 4,99 euroa kuukaudessa. Cachbackiin oikeuttavien ostosten raja on 2 000 euroa, joka riittää useimmille. Lisäetuja saa 2 kappaletta.

Premium

Paras taso on nimeltään Premium. Kuukausimaksu on jopa 14,99 euroa mutta kortin cachback-ostosten rajakin on korkea: on 22 500 euroa kuukaudessa. Etuja saa 3 kappaletta.

Kaikkien tasojen cashbackin ja etujen määrää voi kasvattaa steikkaamalla rahaa.

Google ja Apple Pay

Plutus ei tue Google tai Apple Pay:tä, mutta tämä ei ole ongelma. Käyttämällä Plutusta ilmaisen Curve Standard -kortin kanssa saa lähes kuluttomat valuuttamuunnokset ja Google ja Apple Paykin ovat käytettävissä.

Plutuksen huonoja puolia

Vaikka Plutuksen ominaisuudet ovat houkuttelevia, on palvelussa heikkouksiakin. Visa-kortilla ei pysty kuluttamaan kryptorahaa suoraan vaan kryptoraha tulee ennen maksutapahtumaa muuttaa euroiksi. Lisäksi Plutuksen palvelussa on monenlaisia lisämaksuja. Rahan tallettaminen ja euromääräisten ostosten maksaminen Visa-kortilla on kulutonta. Lähes kaikki muu maksaakin, joten Plutus-tiliä ei kannata käyttää esimerkiksi laskujen maksuun.

Suosittelemme tutustumaan Plutuksen hinnastoon.

Plutus-kokemuksemme

Käytämme Curve-korttia päivittäin. Curve tekee yhteistyötä Plutuksen kanssa, joten päätimme avata Plutus-tilin.

Kortin tilaaminen

Kortin tilaaminen tapahtui asentamalla Plutus-sovellus puhelimeen. Sovellukseen piti antaa omat henkilötiedot, lähettää selfie ja kuvat henkilöllisyystodistuksesta. Tämä on tavanomainen toimintamalli vastaavien palveluiden käyttöönotossa.

Henkilötietojen tarkastaminen tapahtui muutamassa minuutissa, jonka jälkeen oli mahdollista tilata Plutuksen Visa-kortti. Tilaus tapahtui maksamalla 20 euroa Plutuksen tilille, mutta tämän rahan saa myöhemmin omaan käyttöön. Koska kortin toimitusaika on useita kuukausia, emme ole korttia vielä saaneet.

Visa-kortin käyttö ja kryptomarkkinapaikka

Emme ole vielä saaneet Plutus-korttiamme. Kortin saatuamme kirjoitamme lisää sen käytöstä sekä tarkempaa tietoa Plutuksen kryptorahan myymisestä. Kerromme myös, miten helppoa on Metamask-lompakon avaaminen.

Loppusanat

Plutus on mielenkiintoinen kryptorahan ja tavallisen rahan yhdistävä palvelu, johon sisältyy debit-kortti. Rahan käyttö tapahtuu pääasiassa euroissa, mutta bonukset maksetaan plutoneina. Palvelussa plutonit voi myydä tai halutessaan ostaa niitä lisää muilta käyttäjiltä. Plutoneiden arvo vaihtelee päivittäin.

Jopa Plutuksen ilmainen taso tarjoaa hyvää cashbackia ja yhden ilmaisen lisäedun. Maksullisilla tasoilla tai kryptorahaa steikkaamalla edut ovat vieläkin paremmat. Kryptorahaa ei kannata kuitenkaan omistaa paljon, sillä sen arvon säilyminen on epävarmaa.

Koska Plutuksen Starter-taso on kuluton, palvelu kokeileminen on helppoa. Jos palvelun kokee hyödylliseksi, siirtyminen maksullisella Everyday-tasolle voi olla kannattavaa.