Kaupallinen yhteistyö: artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä kaupallisiin palveluihin.

Julkaistu: 5. joulukuuta 2020 (päivitetty: 09.04.2021)

TransferWise on muuttanut nimensä Wiseksi.

Mikä Wise on?

Wise ei ole tavanomainen pankki, mutta se on hyvin pankin kaltainen palvelu. Wise mahdollistaa rahan tallettamisen eri valuutoissa ja rahan siirtämisen valuutasta toiseen onnistuu helposti ja edullisesti. Alun perin yritys on kotoisin Virosta. Nykyään pääkonttori on Lontoossa Isossa-Britannissa.

Wisen alkuperäinen toiminta-ajatus on helpottaa rahan siirtämistä rajojen yli ja pienentää samalla siirron kuluja. Rahnsiirtopalvelu on suunnattu erityisesti maahanmuuttajille, jotka lähettävät rahaa säännöllisesti kotimaahansa. Palvelun julkistamisen jälkeen Wisen toimintaidea ja kohderyhmä ovat laajentuneet, ja nykyään Wise ei ole enää pelkkä rahansiirtopalvelu.

Vaikka Wise ei ole virallinen pankki, sen palveluita voi käyttää pankkimaisesti. Rahaa voi tallettaa omalle Wise-tilille useassa eri valuutassa. Omalle tililleen voi myös vastaanottaa perinteisiä pankkisiirtoja tunnetuimmissa valuutoissa, ja rahaa voi siirtää Wisesta tavanomaisten pankkien tileille. Wise tarjoaa moderneja rahansiirtopalveluita kansainväliseen kanssakäymiseen, jossa rahat siirtyvät valtion rajojen yli.

Wise Mastercard

Wise-tilin käyttöön voi tilata Wise Mastercardin. Tämä on debit-kortti, joten rahaa ei voi koskaan kuluttaa enempää kuin on aiemmin Wise-tililleen tallettanut. Tämän vuoksi kortti on erittäin turvallinen kelle tahansa.

Wise-kortilla voi maksaa missä tahansa Mastercardin kelpuuttavassa liikkeessä ja internetissä. Raha siirtyy maksunsaajalle käyttäjän omalta Wise-tililtä. Jos käyttäjällä ei ole kohdevaluuttaa talletettuna omalla tilillään, hoitaa Wise valuuttamuunnoksen kohdevaluuttaan huomattavasti pankkeja edullisemmin. Näin ollen Wise Mastercardin käyttö ulkomailla on edullisempaa kuin tavallisten pankkien korttien käyttö. Kotimaassa korttia voi käyttää prepaid debit-korttina kuluitta.

Wisen edut

Wise-kortin edut realisoituvat etenkin silloin, kun rahaa siirtää valuutasta toiseen.

Rahan talletus eri valuutoissa

Wise-tilille voi tallettaa rahaa melkein missä tahansa valuutassa. Tiettyjen valuuttojen osalta käyttäjä saa myös aidon tilinumeron tilisiirtojen vastaanottamiseen Wisen ulkopuolelta. Tavanomaisia tilisiirtoja voi vastaanottaa euroissa, punnissa, Amerikan, Australian ja Uuden-Seelannin dollareissa, Unkarin forinteissa, Romanian leussa ja Singaporen dollareissa. Tallettaessa rahaa edellä mainituissa valuutoissa käyttäjä saa kyseisen maan pankkitilin numeron tavanomaisten pankkimaksujen vastaanottamista ja lähettämistä varten. Muiden valuuttojen osalta ainoastaan tilisiirrot Wisesta ulos ovat mahdollisia.

Edulliset valuuttamuunnokset

Tavanomaisesti pankit veloittavat noin 2 prosentin palkkion valuuttamuunnoksista. Wise veloittaa usean valuuttaparin kohdalla alle 0,5%, mikä on selvästi pankkeja vähemmän. Wise onkin edullinen tapa vaihtaa valuuttoja.

Tilisiirrot ulkomaille

Wise-sovelluksen kautta rahaa voi lähettää ulkomaille myös niissä valuutoissa, joissa rahaa ei voi säilyttää omalla Wise-tilillä. Tällöin riittää, että vastaanottajalla on tili siinä maassa, johon rahan haluaa lähettää.

Tilisiirrot ulkomailta

Omalle Wise-tilille voi vastaanottaa normaaleja tilisiirtoja tunnetuimmissa valuutoissa. Käyttäjä saa aidot tilinumerot, joihin rahasiirrot tulee kohdistaa.

Wisen kulut

Wise-tilin avaaminen on kulutonta.

Wise-Mastercardin hankinta

Mastercardin hankinta maksaa 6 euroa. Tämä on kertamaksu, joten kortissa ei ole juoksevia kuluja kuten vuoksimaksuja.

Rahan tallettaminen

Rahan tallettaminen omalle Wise-tilille on kulutonta, jos valuuttamuunnosta ei tarvitse tehdä talletuksen yhteydessä. Jos talletuksen tekee eri valuutassa, tulee lisäksi maksaa valuuttamuunnoskulut. Rahan tallettamisen maksaminen kortilla on maksullinen lisäpalvelu,

Valuuttamuunnoskulut

Valuuttamuunnokset Wisessa ovat edullisia. Pääsääntöisesti ne maksavat alle 0,5% vaihdettavasti summasta, mikä on hyvin edullista. Tavanomaiset pankit ja luottokorttiyhtiöt veloittavat usein jopa 2 prosenttia.

Tilisiirrot

Rahan siirtäminen omalta Wise-tililtä itselleen pankkiin tai kenelle tahansa maksaa noin 35 eurosenttiä riippumatta summasta. Mahdolliset valuuttamuunnoskulut tulee maksaa erikseen. Jos rahat haluaa nostaa tililtään kuluitta, kannattaa käyttää Wise Debit Mastercardia automaatilla, jota voi käyttää kuluitta kahdesti kuussa 200 puntaan saakka.

Kortin käyttö

Wise Martercardin käytöstä ei mene palkkiota. Jos käyttäjällä ei ole kohdevaluuttaa omalla Wise-tilillään, tulee käyttäjän kuitenkin maksaa valuuttamuunnoskulut oston yhteydessä.

Kokemuksia Wisesta

Avasimme tilin Wiseen ja tilasimme Wise Mastercard Debitin.

Wise-tilin avaaminen

Wise-tilan avaaminen onnistui 5 minuutissa Wisen omilla nettisivuilla. Palveluun tuli antaa henkilötiedot, luoda tunnus sekä lähettää valokuva henkilöllisyystodistuksesta. Tilin avaamisprosessi oli nopea ja helppo. Heti tilin avaamisen jälkeen oli mahdollista tilata Wise Mastercard, joka maksoi 6 euroa.

Kortti toimitettiin kotiin noin viikossa. Kortin aktivointi tapahtui asentamalla puhelimeen Wise-sovellus, johon tuli syöttää kortissa ollut aktivointikoodi. Tämän jälkeen sain tietää kortin PIN-koodin.

Rahan tallettaminen

Talletimme rahaa Wise-tilillemme sovelluksen avulla.

Ensin tuli valita, miten paljon ja mitä valuuttaa halusi tallettaa. Valitsimme summan ja valuutaksi punnan. Tämän jälkeen tuli valita valuutta, jolla talletuksen halusi maksaa. Täksi valuutaksi valitsimme euron.

Itse talletus oli kulutonta, mutta valuuttamuunnoksesta tuli maksaa noin 0,45 prosenttia. Siirretty rahaa tuli siirtää omasta pankista Wisen tilille käyttäen Wisen antamia tilitietoja. Koska kyseessä oli ensimmäinen puntatalletus, Wiselle tuli lähettää valokuva omasta henkilökortista sekä selfie.

Maksun olisi voinut suorittaa myös debit- tai credit kortilla välittömästi, mutta tällöin olisi tullut maksaa noin 5 euron pikasiirtomaksu.

Wise-kortin käyttö

Wisen korttia olemme käyttäneet kuten mitä tahansa debit-korttia. Omalla Wise-tilillä pitää olla riittävästi saldoa ostoksen maksuun. Esimerkiksi maksu S-Marketissa sujui ongelmitta.

Wise-sovellus

Wise tilejä on helppoa käyttää Wise-sovelluksella. Sovelluksessa on biometrinen tunnistus, joten sen turvallinen käyttö on vaivatonta.

Sovelluksen etusivulla näkee nopealla vilkaisulla viimeaikaiset tapahtumat ja oman Wise-tilin saldon eri valuuttojen osalta. Account-välilehdellä näkee omat käytössä olevat tilinumerot. Tilisiirtojen tekeminen onnistuu Send-toiminnolla.

Transferwise-tilin turvallisuus ja korko

TransferWise ei ole pankki, joten sillä ei ole minkään valtion takausta rahoilleen. TransferWise säilyttää varoja tavallisissa pankeissa, joissa rahat ovat kuitenkin erotettu TransferWisen omista rahoista. Vaikka TransferWise menisi konkurssiin, asiakkaiden rahat olisivat silti tallessa säilytyspankeissa erillisillä tileillä. Rahat voi menettää ainoastaan silloin, jos rahoja säilyttävät pankit tulevat maksukyvyttömiksi.

Arviomme TransferWise-kortista

Wise Mastercard on käyttötarkoitukseensa erinomainen kortti. Tilillä voi säilyttää rahaa eri valuutoissa ja muunto valuutasta toiseen on helppoa ja edullista. Tilillä olevien eri valuuttojen käyttö ostosten maksuun kortilla on yksinkertaista.

Wise ei maksa talletuksille korkoa.

Kenen kannattaa avata Wise-tili?

Wise on ehdoton valinta henkilöille, jotka siirtävät rahaa valtion rajojen yli säännöllisesti ja sen yhteydessä tarvitaan valuuttamuunnos. Wise Mastercard sopii vastaavasti matkailijoille. Valuuttamuunnokset voi tällöin tehdä edullisesti etukäteen ja käyttää kohteessa Wisen Mastercardia muiden kuin euromääräisten kulujen maksuun. Tällöin säästää rahaa 1-1,5% tavallisiin pankkeihin verrattuna.

Tutustu maksukorttiin kortinmyöntäjän kotisivuilla ja jätä hakemus!